Interaktív impressziók

Interaktív impressziók

Játékos impressziógyűjtemény mindennapi videojáték kalandjaimból.

Friss topikok

Linkblog

Fanatec Speedster 3

2011.01.24. - MannyCalavera Szólj hozzá!

No, ezt nem gondoltam volna - mondta a parasztbácsi a vadászrepülőben, miután dugóhúzó közben nyakon székelte magát. Valahogy így vagyok én is ezzel a darab - nem szarral, hardverrel. Ez bezony jobb, mint egy force feedback kormány. Blaszfémia, eretnekség, máglyára velem, de tényleg így van. Az FFB tekerentyűk tradícionálisan felette állnak gumírozott társaiknak minden tekintetben - ár, megépítési minőség, funkcionalitás, és így tovább. Erre jön ez a veszett ronda műanyaghalom és rácáfol az egészre. Persze csak bizonyos feltételek teljesülése esetén: árkád játék, kontrollerre szabott (=rángatós) irányítással. Velük viszont szárnyal a kicsike. Nem túlzás, új életet lehel az autós játékok többségébe, legyen az nídforszpíd, Burnout, Rallisport Challenge, vagy épp Project Gotham Racing (lebuktam! Bevallom, még Xbox adaptert is lőttem hozzá). A gumi végállásból húz középre, mint a mérgezett egér, ugyanakkor középállás körül nagyon finoman, szinte ellenállás nélkül lehet játszani vele - pont mint egy igazi autóban. Bevallom, ez mindig olyan pont volt, ami miatt kissé zsákutcának tartottam a FFB kormányok fejlesztését: nagy kitérítésnél hatalmas nyomatékra van szükség, ugyanakkor középen nagyon könnyen kéne járjon a kormánykerék. Az első feltételhez egy bivaly motor kell, aminek viszont bazi nagy ellenállása van üresjáratban is, vagyis az első követelmény üti a másodikat... Emiatt mindig is felemás érzéssel tekergettem az FFB kormányokat, de mivel nem volt FFB-mentes minőségi alternatíva, jobb híján beértem ezzel is. Persze az igényesen megírt FFB engine - Gran Turismo 3-5, RBR, rFactor, de akár Colin Dirt, vagy Race Driver sorozat is ide tartozik - tényleg fantasztikusan sokat dob az élményen, de a "mozogjon valamit" típusú autós játékoknál (90% ilyen) inkább ront az összképen, mintsem hozzátesz. Ezen játékokhoz csodás, ismétlem csodás kiegészítő a Fanatec kormány.

A Speedster 3 két dologtól jó: egyrészt bivaly visszahúzó rugót raktak bele, másrészt saját logikája van, amellyel a holtjáték, érzékenység, vibráció erőssége és még néhány paraméter HARDVERESEN, szabadon állítható. A holtjátékot negatív tartományba is le lehet vinni, ami iszonyúan okos, és égetően hiánypótló funkció. Ezzel tényleg minden játékra belőhető - ismétlem: MINDEN játékra. Be kell vallanom, én még a Gran Turismo 4-ben is vigyorogva terelgettem vele az autóimat... Tényleg csak jót tudok róla mondani, legyen elég annyi, hogy azon kevés kiegészítők egyike, amelyik - némi hangolást követően - teljesen "elvész" az ember kezében, csak a játék és a játékos marad. A megépítési minőség példás, marha jók az analóg karként is használható sebváltópillangók és a pedál is kiemelkedik az átlagból - igaz, leginkább használat közben, mert első blikkre nem túl bizalomgerjesztő... Az ölben használat először tényleges alternatíva az asztali rögzítéssel szemben - pedig volt már néhány ilyen kormányom -, mi több, a sokat vibráló játékokban kéjes gyönyörrel jár ez a fajta üzemmód. :-) A 180 fokos kitéríthetőség elsőre kevésnek tűnhet, de egyrészt a rugó erőssége, másrészt az egyébként is kontrollerre szabott játékok miatt ez pont ideális.

Egy mínusz pont, hogy a középre húzó gumi annyira erős, hogy enyhén bár, de deformálja a készülékházat, így az faszán nyekereg használat közben. Különösen vicces lehet, ha az ember valamilyen oknál fogva nem tudja, vagy nem akarja feltekerni a játék hangerejét: ilyenkor domináns zajjá válik a lengyelpiaci időket idéző műanyaghang.

A másik gond a szokásos Fanatec betegség: a gombkiosztás funkcionalitása életét vesztette, de legalábbis maradandó károsodást szenvedett a designerasztalon. Szinte reménytelen "vakon" használni a gombokat, rendre oda kell nézni, hogy akkor most mi a bánatot nyomok, ha erre itten ráteszem a hüvelykujjam, ni...

Összegzés? Szimulátorbeteg korszakomban egészségtelenül sok kormány megfordult a kezeim között. Ez az első olyan FFB-mentes darab, amit nem hogy jónak tartok, de be kell vallanom, nekiálltam PS2 adaptert kergetni a PC-mhez, a PS3-amhoz és az X360-amhoz is, mert beza árkád játékokkal ilyen jó még sose volt a kormánypornó...

9.2 / 10

Címkék: hardver kormány ps2

A bejegyzés trackback címe:

https://ezzeljatszom.blog.hu/api/trackback/id/tr422611235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása